Tredje kvartalet
1 juli – 30 september 2024
• Intäkterna uppgick till 34,0 MSEK (25,6)
• Rörelseresultatet uppgick till 6,4MSEK (4,4)
• Resultat före skatt uppgick till 3,9 MSEK (2,4)
• Resultat per aktie uppgick till 0,02 SEK (0,02)
• Kassaflöde efter investeringar uppgick till -1,4 MSEK (0,0)
• Orderingången uppgick till 2,3 MSEK (34,5)

Delårsperioden
1 januari – 30 september 2024
• Intäkterna uppgick till 62,4 MSEK (63,6)
• Rörelseresultatet uppgick till -0,0 MSEK (-2,2)
• Resultat före skatt uppgick till -3,9 MSEK (-1,8)
• Resultat per aktie uppgick till -0,02 SEK (-0,01)
• Kassaflöde efter investeringar uppgick till 4,4 MSEK (-12,4)
• Orderingången uppgick till 27,3 MSEK (107,8)
• Vid utgången av perioden uppgick orderstocken till 85,9 MSEK (145,3)

Kommentar från VD

Investeringsbeslut hos kunder fördröjs
Orderingången för tredje kvartalet uppgick till 2,3 MSEK (34,5) och omfattar order avseende produktionsservice samt ett flertal mindre orders avseende uppgraderingar och service. Vid utgången av perioden uppgick orderstocken till 85,9 MSEK (145,3).

Ordern som avser produktionsservice uppgår till 0,9 MSEK och omfattar ett delprojekt för en existerande kund där bolaget skall migrera en process från fyra tums substratstorlek till 8 tum. Detta är ett led i att förbereda och kvalificera processerna i syfte att kunna ta steget till pilotproduktion.
Den ökade aktiviteten som vi noterat under de senaste två kvartalen har ännu inte lett till investeringsbeslut vilket var vår förväntan.

Tyvärr har vi dessutom under den senaste månaden tvingats konstatera en ökande osäkerhet hos våra kunder angående deras marknadsutveckling i närtid. Detta har medfört att kundernas aktivering av sina investeringsbeslut har flyttats fram, vilket har i sin tur medfört en svagare orderingång än förväntat under perioden.
Dessutom har nya investeringsbeslut hos kunderna flyttats fram. Kundernas resurser används nu till att få in tidigare investeringar i produktivitet, vilka har försenats till följd av den globala komponentbristen.
Sammantaget medför den lägre orderingången under tredje kvartalet såväl som förskjutningar av orders som förväntades efter rapportperiodens utgång att bolagets nuvarande finansiering ej bedöms vara tillräcklig för bolagets verksamhet den kommande 12-månadersperioden. Vi bedömer alltjämt att det operationella kassaflödet under den kommande 12-månadersperioden kommer vara positivt.

Flertalet maskiner levererade under tredje kvartalet
Under det tredje kvartalet har flertalet maskiner levererats till kund och därmed intäktsförts. Intäkterna för det tredje kvartalet ökade jämfört med föregående år till 34 MSEK (25,6). Omsättningen är lägre för året hitintills jämfört med vår planering vilket har påverkat bolagets likviditetsutveckling negativt. Övergripande är det förseningar avseende inleveranser av komponenter under första halvåret, och de konsekvenser på likviditeten som följer därav, som är orsaken till att planerad produktionsnivå inte har uppnåtts.

För närvarande är det en del specialkomponenter som är fortsatt utmanande ur ett leveransperspektiv och som fortsätter orsaka förskjutningar i utleveranser av maskiner. För att öka intäktsföringen i år så fortsätter vi att parallell-bygga i den utsträckning vår likviditet tillåter.

Lagerhållning av strategiska komponenter ska ge förbättrade leveranstider
Även om specifik komponenttillgänglighet fortfarande är utmanande, ser vi en generell positiv förbättring vad gäller leveranstider. Med målet att förbättra vår leveransförmåga och därigenom vår konkurrenskraft har vi fortsatt målet att öka lagerhållningen av strategiska komponenter för att förbättra vår förmåga att ge kunderna kortare och mer pålitliga leveranstider.

Marknadsaktiviteter och synlighet
En viktig aktivitet för att nå Obducats mål om fortsatt tillväxt är att genomföra marknadsaktiviteter och öka kännedomen på målmarknaden. Under 2024 kommer vi att ha deltagit i fler mässor och konferenser än någonsin tidigare. Att delta i mässor och konferenser är ett effektivt sätt att introducera våra produkter och tjänster för både befintliga och potentiella kunder.

Under tredje kvartalet deltog vi i tre internationella mässor. Tillsammans med vår samarbetspartner i Indien, Edgetech, ställde vi ut på SEMICON India. Vi deltog även med vår egen monter på optik och fotonikmässan CIOE i Kina såväl som utställare på en konferens i USA som uteslutande är fokuserad på kiselkarbid kallad ICSCRM.

Parallellt med vår fysiska närvaro på mässor och konferenser fortsätter vi att satsa på vår digitala närvaro i syfte att öka synlighet och kännedom om Obducat. Vi satsar främst på våra egna kanaler sociala medier (LinkedIn) samt vår hemsida (www.obducat.com)

Utblick
Vi har under tredje kvartalet stärkt organisationen med rekryteringen av Xavier Torres-Tuset som kommer att leda vår säljorganisation. Vidare är målet är att göra ytterligare ersonalförstärkningar framför allt avseende säljorganisation.

Under tredje kvartalet har vi levererat det första systemet baserat på en helt ny substrathanteringsplattform. Projektet som är kopplat till en kundorder från en världsledande halvledartillverkare har pågått i två år. Den nya plattformen medför en mycket större flexibilitet för integration av tredjepartsmoduler – något vi bedömer kommer stärka vår konkurrenskraft framgent inom flera av våra applikationsområden. Vidare är plattformen enklare att skala upp till att hantera större substratstorlekar vilket är den utvecklingsriktning vi ser både i elektronik- och bioteknikindustrierna, med målet att kunna reducera sina tillverkningskostnader.

Vårt mål är att erbjuda marknaden teknologier och produkter som är konkurrenskraftiga, innovativa och som ger kunden de förmågor som efterfrågas. Vi kommer göra detta genom att utveckla produktplattformar som ger en hög möjlighet till kundanpassning. Dessutom avser vi att utöka vårt produktsortiment för att betona hållbarhet och minska miljöpåverkan av våra processlösningar. Detta engagemang, i kombination med ökad synlighet och marknadsföring, och en förstärkt organisation, kommer att fungera som grunden för att stärka Obducats konkurrenskraft och främja framtida tillväxt.

Patrik Lundström, VD/Koncernchef

Försäljning och marknad
Orderingången för det tredje kvartalet 2024 uppgick till
2,3 MSEK (34,5). Orderstocken uppgick vid rapportperiodens utgång till 85,9 MSEK (145,3).

I orderingången för kvartalet ingår order avseende produktionsservice samt ett flertal mindre orders avseende uppgradering, reservdelar och service.

Intäkter och resultat
Koncernens intäkter för det tredje kvartalet ökade jämfört med föregående år till 34 MSEK (25,6). Koncernen genererade ett bruttoresultat om 19,4 MSEK (17,7) vilket motsvarade 57% (69%) bruttomarginal. Rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgick till 6,4 MSEK (4,4), vilket belastats med avskrivningar uppgående till -2,3 MSEK (-2,2). Periodens resultat före skatt var 3,9 MSEK (2,4). Periodens resultat per aktie uppgick till 0,02 SEK (0,02).

Koncernens intäkter under jan-sep uppgick till 62,4 MSEK (63,6). Koncernen genererade ett bruttoresultat om 38,4 MSEK (34,6) vilket motsvarade 61% (54%) bruttomarginal. Rörelseresultatet för delårsperioden uppgick till -0,0 MSEK (-2,2), vilket belastats med avskrivningar uppgående till 6,9 MSEK (6,4). Periodens resultat före skatt var -3,9 MSEK (-1,8). Periodens resultat per aktie uppgick till -0,02 SEK (-0,01).

Under det tredje kvartalet har flertalet maskiner levererats till kund och därmed intäktsförts. Omsättningen är lägre för året hitintills jämfört med plan vilket har påverkat bolagets likviditetsutveckling negativt. Övergripande är det förseningar avseende inleveranser av komponenter under första halvåret, och de konsekvenser på likviditeten som följer därav, som är orsaken till att planerad produktionsnivå inte har uppnåtts. 

Finansiering, likviditet och fortsatt drift
Likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 1,3 MSEK att jämföra med 1,3 MSEK vid årets början.

Kundfordringarna uppgick per den 30 september 2024 till 12,9 MSEK (9,4).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under tredje kvartalet till 3,4 MSEK (2,2). Förändring av rörelsekapital var under tredje kvartalet -4,4 MSEK (-2,8). Det totala kassaflödet för det tredje kvartalet uppgick till
-0,8 MSEK (3,8).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under delårsperioden till 9,8 MSEK (-8,2). Förändring av rörelsekapital under jan-sep var 5,8 MSEK (-10,0). Det totala kassaflödet för perioden jan-sep uppgick till 0,0 MSEK (4,7).

I januari 2024 har Obducat Technologies AB återbetalat lån om 4 MSEK till ALMI. Därmed har också moderbolagsborgen återlämnats.

Under perioden jan-sep har Obducat återbetalat 2,4 MSEK av de skatteanstånd som beviljades under Corona pandemin.

I slutet av tredje kvartalet meddelar Obducat att det konvertibellån om 20 miljoner kronor som Bolaget upptog i april 2023 från Fenja Capital (tidigare Formue Nord) kommer att refinansieras med ett nominellt belopp om 15 miljoner kronor. Resterande belopp om fem miljoner kronor kommer att återbetalas i samband med att det ursprungliga konvertibellånet förfaller till betalning den 31 oktober 2024.

Det nya konvertibla lånets nominella belopp uppgår till 15 miljoner kronor och löper med en månatlig ränta om 1,50%. Det konvertibla lånet förfaller till betalning i lika delar vid tre tillfällen, den 31 januari 2025, den 30 april 2025 samt den 31 juli 2025, om inte lånet konverterats dessförinnan. Konverteringskursen uppgår oförändrad till två (2) kronor. Det konvertibla lånet är förenat med en uppläggningsavgift om fem (5) procent av det nominella beloppet. För det fall det konvertibla lånet konverteras i sin helhet kommer antalet aktier i bolaget öka med 7.500.000 och aktiekapitalet med 5.102.565,38 kronor.

Obducats styrelse har, med stöd av bolagsstämmans bemyndigande, beslutat om att ge ut det nya konvertibellånet i samband med att det ursprungliga konvertibellånet förföll till betalning den 31 oktober 2024.

Koncernen gör kontinuerliga simuleringar avseende förväntad likviditetutveckling för kommande 12-månadersperiod. Dessa simuleringar baseras på vid var tid inneliggande orderstock, finansiering och betalningar kopplade till förväntad orderingång, förväntad bruttomarginal, pågående externt finansierade FoU projekt, planerade investeringar såväl som operativa kostnader.

Under den senaste månaden har vi noterat en ökande osäkerhet hos våra kunder angående deras marknadsutveckling i närtid. Detta har medfört att kundernas aktivering av sina investeringsbeslut har flyttats fram, vilket har medfört en svagare orderingång än förväntat under perioden.

Dessutom har nya investeringsbeslut hos kunderna flyttats fram. Kundernas resurser används nu till att få in tidigare investeringar i produktivitet, vilka har försenats till följd av den globala komponentbristen.

Sammantaget medför den lägre orderingången under tredje kvartalet såväl som förskjutningar av orders som förväntades efter rapportperiodens utgång att bolagets nuvarande finansiering ej bedöms vara tillräcklig för bolagets verksamhet den kommande12-månadersperioden. Styrelsen utvärderar för närvarande olika finansieringslösningar för att säkerställa bolagets fortsatta drift.
 För vidare information kring de osäkerhetsfaktorer som finns kopplat till finansiering som beskrivs i stycket hänvisas till årsredovisningen för 2023, sidorna 47-48 där dessa beskrivs i detalj.

Investeringar
Obducats investeringar sker huvudsakligen i FoU i syfte att upprätthålla en hög innovationstakt och därmed konkurrenskraft i de produkter och processer som koncernen erbjuder marknaden.

Koncernens investeringar uppgick till 4,8 MSEK (2,2) under tredje kvartalet. Investeringarna fördelas på immateriella anläggningstillgångar med 4,3 MSEK (0,4) och materiella anläggningstillgångar med 0,5 MSEK (1,8).

Koncernens investeringar uppgick till 5,3 MSEK (4,2) under perioden januari-september. Investeringarna fördelas på immateriella anläggningstillgångar med 5,0 MSEK (2,4) och materiella anläggningstillgångar med 0,3 MSEK (1,8).

Investeringar i immateriella tillgångar avser balanserade utgifter för utvecklingsarbeten samt patent, balanserade i enlighet med IAS 38 (International Accounting Standards). Balanserade utvecklingsarbeten avser främst arbete med utveckling av maskinplattformar samt processer och tekniker för maskinernas drift och funktion.

Värdet av koncernens pågående investeringar i balanserade utvecklingsarbeten baseras på att koncernen har finansiella förutsättningar att slutföra de pågående utvecklingsprojekten.

Värdenedgångsprövningen av immateriella anläggningstillgångar upprättas i enlighet med fortlevnadsprincipen och är därmed beroende av koncernens pågående arbete med att säkerställa en finansieringslösning för dess fortsatta drift.

Forskning och utveckling
Under tredje kvartalet har utvecklingsaktiviteterna huvudsakligen varit fokuserade på utveckling av nya applikationer i våra resist- och våtprocess system såväl som processutveckling relaterat till olika projekt inom vår produktionsservice. Inom ramen för det pågående utvecklingsprojektet Biobarriers, har aktiviteterna utvecklats positivt och resulterat att en patentansökan avseende en metod, baserad på Obducat NIL-teknik, för nanostrukturering av insidan på exempelvis en kateter.

Tredje kvartalets resultat har belastats med 4,3 MSEK
(4,8) avseende forsknings- och utvecklingskostnader (exklusive FoU-relaterade avskrivningar). Investeringar i form av balanserade utgifter för utvecklingsarbeten samt patent uppgår till 4,3 MSEK (0,4).

Perioden jan-sep resultat har belastats med 13,1 MSEK (12,0) avseende forsknings- och utvecklingskostnader (exklusive FoU-relaterade avskrivningar). Investeringar i form av balanserade utgifter för utvecklingsarbeten samt patent uppgår till 5,0 MSEK (2,4).

Bolaget är involverat i externt delfinansierade utvecklingsprojekt såsom;
– Biobarriers – ett samarbete mellan Research Center for Biointerfaces, Malmö Universitet och 13 företag för att försöka hitta lösningar som förbättrar hälsa och läkning genom att upprätta en ”verktygslåda” för att få fram bland annat hållbara preparat och krämer för sårläkning, hindra att läget förvärras för skadade barriärer i kroppen, utforska och reglera bakteriefloran på hud och slemhinnor m.m.

Väsentliga händelser efter rapportperioden
Efter rapportperiodens utgång har Koncernen erhållit likviden om ca 750 KEUR från en låst bankgaranti som har varit avhängig en större kundleverans. Bankgarantin redovisas som övrig kortfristig fordran i Delårsrapportens balansräkning.

Efter rapportperiodens utgång har Obducat återbetalat fem miljoner kronor till Fenja Capital (se sid 4 för mer information).

Personal
Vid periodens utgång hade koncernen totalt 46 (41) anställda varav 8 (6) kvinnor. Antalet anställda i de svenska bolagen uppgår till 21 personer och i det tyska dotterbolaget 25 personer. Inga anställda finns i Obducat North America Inc, Obducat Portugal eller Obducat Asia Limited.

Moderbolaget
Obducat AB är koncernens moderbolag. Verksamheten omfattar koncernledning, tillhandahållande av koncerngemensamma funktioner samt licensiering av moderbolagets patentportfölj.

Moderbolagets nettoomsättning uppgick under tredje kvartalet till 2,4 MSEK (2,4) och resultatet före skatt uppgick till -1,7 MSEK (-2,1).

Moderbolagets nettoomsättning uppgick under delårsperioden jan-sep till 7,3 MSEK (7,3) och resultatet före skatt uppgick till -2,0 MSEK (-1,5). I övrigt hänvisas till uppgifter för koncernen.

Transaktioner med närstående
Moderbolaget tillhandahåller koncerngemensamma funktioner. Moderbolagets intäkter är i sin helhet koncerninterna och uppgick till 2,4 MSEK (2,4) under tredje kvartalet. Intäkterna avser administrativa tjänster som faktureras med pålägg enligt transferprissättning, vidarefakturerade kostnader samt nyttjandelicenser till moderbolagets patentportfölj som faktureras i enlighet med licensavtal mellan moder- och dotterbolag. Transaktionerna sker till marknadsmässiga villkor.

Vid periodens utgång har moderbolaget kortfristiga fordringar hos koncernföretag om 16,3 MSEK (50,4) samt långfristiga fordringar hos koncernföretag om 45,7 MSEK (12,9).

Generell borgen har lämnats till bank av Moderbolaget för Obducat Technologies räkning.

Aktien
Per den 30 september 2024 finns totalt 160 155 062 aktier i moderbolaget, varav 3 990 152 stamaktier av serie A, 154 037 733 stamaktier av serie B, 15 preferensaktier av serie A och 2 127 162 preferensaktier av serie B. Aktierna berättigar till sammanlagt 196 066 565 röster. Moderbolagets A-aktier representerar vardera tio röster och bolagets B-aktier representerar vardera en röst, samtliga aktier har ett kvotvärde om ca 0,68 SEK. Obducats stamaktie samt preferensaktie handlas vid NGM Main Regulated Equity.

Risker och osäkerhetsfaktorer
Koncernen gör, i enlighet med fastställd valutapolicy, terminssäkringar av väsentliga valutaflöden med lång exponeringstid. Koncernens verksamhet påverkas av valutakursförändringar, framför allt vid prissättning i utländsk valuta och vid långa tider mellan offerttidpunkt och kontrakt samt vid koncerninterna lån i andra valutor än SEK. Per den 30 september 2024 hade koncernen inga utestående valutasäkringar.

Det nuvarande makroekonomiska läget liksom den geopolitiska oron skapar osäkerhet men i vilken omfattning detta kan få påverkan på koncernen är för närvarande svårt att förutse.

För en närmare beskrivning av de risker och osäkerhetsfaktorer som finns relaterade till Obducats verksamhet, hänvisas till Förvaltningsberättelsen i årsredovisningen för 2023.

För bedömningar och ställningstagande kring fortsatt drift, se skrivning på sidan 4 under rubriken Finansiering, likviditet och fortsatt drift.

Kommande rapporttillfällen
14 februari 2025
Bokslutskommuniké, 2024 (jan-dec)
8 april 2025
Årsredovisning 2024
9 maj 2025
Delårsrapport 1, 2025 (jan-mar)
9 juni 2025
Årsstämma 2025

Kontakt och ytterligare information
Finansiella rapporter och pressmeddelande kan laddas ner från Obducats hemsida, www.obducat.com eller beställas på info@obducat.com alternativt via telefon 046-10 16 00.

Granskning
Denna delårsrapport har i enlighet med regelverket i koden för bolagsstyrning översiktligt granskats av bolagets revisorer, se separat granskningsrapport.